Hur gör man öl? Ölbryggning 101

Att brygga öl själv är inte särskilt svårt, och gott blir det också. Prova du också och bjud hem dina vänner på en öl och snackskväll. Inte du börjar att brygga så är väldigt viktigt att de redskap du ska använda är väl rengjorda, och det ska var ett rengöringsmedel som inte innehåller parfym. Parfymerat öl är ju inte så roligt att bjuda på!

Mäskning

Du behöv malt för att brygga öl och det är ett sädeskorn som har mältats, och i och med det har stärkelsen som finns i sädeskornet förvandlats till sockerarter som jäser bra. Det finns två sorters malt: basmalt och specialmalt och det är specialmalten du ska använda till öl. Väljer du en lägre temperatur blir ölet torrare och kommer att innehålla mer alkohol, än om du väljer en högre temperatur.

Lakning

När du häller över hett vatten, cirka 80 grader över vörten för att skölja bort allt socker, kallas det för lakning. Det som kallas kontinuerlig lakning brukar rekommenderas, och med det innebär att du låter vörten rinna jämnt flödande ur tappkranen och avslutar när du uppnått önskad kokvolym.

Kokning

Du bör koka vörten kraftigt i drygt en timme, och inte använda lock, då måste du ånga bort det så kallade ämnet DMS som smakar väldigt illa. Medan du kokar vörten tillsätter du humle.

Kylning

När det kokat klart ska vörten kylas ner till önskad jästemperatur. Brygger du ale ska vörten kylas till omkring 20 grader och för en lager gäller 10 grader. Du bör helst kyla ner vörten snabbt för att inga bakterier ska bildas och nu från och med nu får ölet inte komma i kontakt med något som inte är desinficerat.

Jäsning

Efter kylning ska vörten överföras till ett jäskärt som är desinficerat och jästen ska tillsättas. Jästen omvandlar sockret till alkohol, samtidigt som vörten blir till öl och det hela tar omkring två veckor. När sedan jäsningen är färdig ska ölen tappas upp i flaskor eller på fat och det gör du med hjälp av en hävert. Stort lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *