Hur länge håller öl? Är det farligt att dricka utgången öl?

Att ta sig en kall öl nu när värmen och solen har Sverige i ett fast grepp är för många oslagbart. Ölmarknaden växer sig allt starkare (med fler och fler ölbryggerier) och idag kan du köpa allt från lageröl, till IPA, Ale, stout till veteöl och en massa fler sorter återfinns och här finns något som passar alla ölfantaster. Sorterna är oändliga och listan kan göras lång, och längre kan denna komma att bli. När vi fyller vår kyl kan ölen ibland falla i glömska och när vi väl vill knäppa den goda kan den ibland ha passerat utgångsdatumet. Hur länge håller en öl och är det farligt att dricka utgången öl? Nej, men kvaliteten kan ha försämrats och så även smaken.

Hur länge håller en öl?

Hållbarheten på olika ölsorter skiljer sig. En vanlig ljus lageröl samt en IPA har vanligtvis ett bäst före datum som sträcker sig under nio månader. Ölsorter som har en procenthalt över sex procent är lagringsbar och denna kan ha ett bäst före datum på upp till 12 månader och här kan smakerna komma att förändras ju längre den lagras. Men där finns även en del ölsorter som kan hålla i upp till 10 till 15 år.

Är det farligt att dricka utgången öl?

Att dricka något som passerat bäst före datumet gör att de flesta väljer att hellre vaska ölen än att dricka den. Det är inte farligt att dricka en öl som passerat sitt datum, men däremot kan kvaliteten och smakerna ha förändrats. En kall öl ska vara njutningsbar att hälla upp och avnjuta och en utgången öl kan komma att förstöra denna upplevelse. En beskare och avslagen smak kan du komma att uppleva. Det är inte farligt, men detta är inget som rekommenderas. Öppna ölen, lukta på den, kanske smaka men stämmer inte smakerna överens med det du är van vid kan det vara en god idé att vaska den och ställa in en ny öl på kylning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *