Låna för att starta ett ölbryggeri

Att starta ett ölbryggeri kostar mycket pengar, men kan vara en väldigt rolig och lönsam investering. Blir du nästa mikrobryggeri som går hem bland folket på Söder? Eller skapar du nästa Norrlands Guld och blir en storsäljare bland folket runt hela Sverige? Det är upp till dig!

Att tänka på innan man startar ett bryggeri

Att brygga hemma och ha det som hobby är verkligen roligt. Var dock beredd på att det krävs blod, svett och tårar för att skala upp detta och få igång en ölbryggeri-verksamhet. När du ska driva ett företag och saluföra alkohol så kräver det mycket pappersarbete och att du följer de lagar och regler som finns till, dessutom måste du betala skatt och hålla koll på ekonomin.

Att gå från att utföra sin hobby på fritiden till att göra det på del- eller heltid kan ta kål ditt intresse, detta är viktigt att ta i beaktning.

Skrämmer detta inte iväg dig? Bra! Då är du på helt rätt väg! En väldigt rolig, och lärorik väg!

Finansiering för ett ölbryggeri

Råvarorna är ofta inte det som gör uppstarten dyr, detta kommer man relativt billigt undan på. Det som är det dyra är att skaffa den utrustning som behövs för att brygga öl. Du skall ha bra utrustning som håller länge (så du slipper köpa nytt, investera gärna mer till en början för att kunna ha samma utrustning år efter år) och är hygienisk.

Bor du i en storstad eller inte har tillgång till en lokal/plats för bryggeriet kommer även detta kosta dig en hel del pengar. Du bör räkna på en investering på runt 500 000 kronor till 1 000 000 kr. Såklart kan det även bli mer, eller mindre, baserat på volymerna man vill kunna producera.

Upp till 600 000 kronor kan du låna med t.ex. ett blancolån (ett lån utan säkerhet), däremot så är det viktigt att du tänker efter så att räntan inte blir för dyr ifall din verksamhet inte går vägen. Ska du ta ett blancolån ska du alltid börja med att jämföra hos Lånoo.

Att gå ihop ett kompisgäng med 100 000 kronor vardera kan ni komma undan utan att låna eller på annat sätt ta in extern finansiering. Det kan dock vara en bra idé att säkerställa att alla i kompisgänget kommer kunna dedikera lika mycket tid eller resurser så att ni inte hamnar i någon tvist pga att någon lägger för lite tid på er verksamhet.

Slutord

Det är enormt roligt att starta ett eget bryggeri och vi rekommenderar alla att göra det. Det är viktigt att du tänker till ett par gånger innan du sätter igång så du vet vad du ger dig in på.

Hoppas du inte blivit avskräckt utan snarare fått nya perspektiv som berikat din förståelse kring fallgropar att undvika! Kör så det ryker!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *