Öl-statistik – Vilket land dricker mest öl?

Öl är en av de vanligaste dryckerna i hela världen. Varje år dricks det mängder med öl och det är en god dryck till det mesta. I Tjeckien dricker man mest öl per person och år. Där dricker man hela 143 liter öl per person och år. Den vanligaste ölen man dricker i Tjeckien är Pilsner. Det är en ljus lageröl och har en karakteristisk beska. Namnet Pilsner kommer från ”Plzeň” eftersom det var där den första ölen bryggdes. Den bryggdes av en man som hette Josef Groll och bryggdes år 1842. Tyskland ligger dock inte långt ifrån Tjeckien vad det kommer till att dricka öl och de konsumerar 110 liter öl per år och person.

Det mest öldrickande landet i Norden

I Norden är det faktiskt finländarna som dricker mest öl. Där konsumerar de 77 liter öl per person och år. Danmark kommer inte långt efter med sina 60 liter per person och år. Man kan tro att svenskarna dricker mycket öl, men faktum är att Sverige är det landet som dricker minst öl i norden. I Sverige dricker man 47 liter öl per person och år, vilket innebär att det hamnar väldigt långt ner på listan av länder som konsumerar mest öl i världen. Sverige ligger på 26.e plats och är alltså inte ett land där man dricker så mycket öl i jämförelse med andra länder, vilket kan vara svårt att tro.

Öl i Österrike

Även om Tjeckien och Tyskland konsumerar mest öl så kommer Österrike inte långt efter. Här dricker man 108 liter öl per person och år. Det gör att Österrike hamnar på en tredje plats på listan av mest konsumtion av öl i världen. I Österrike är den populäraste ölen Stiegl och den bryggdes först år 1942. Stiegl är en ljus öl och är känd för sin sura smak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *